Bedtextiel kopen: welk materiaal past bij jou?

Als je een nieuw dekbedovertrek nodig hebt kom je erachter dat er heel wat verschillen zijn wat betreft materiaal. De meest voorkomende materialen zijn echter katoen en microvezel. Beide soorten hebben hun eigen uiterlijke kenmerken, eigenschappen en voordelen. Om je te helpen bij je keuze zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.

Katoen: veelzijdig en natuurlijk

Het meest gebruikte materiaal voor bedtextiel is katoen. Katoen is een stevig en veelzijdig materiaal. In de zomer voelt het koel aan op je lichaam en in de winter geeft het juist de warmte die je nodig hebt. Je hoeft dan dus geen apart dekbedovertrek voor het winterseizoen te gebruiken. Omdat katoen een natuurproduct is ventileert het uitstekend en absorbeert al het vocht probleemloos. Het voelt daardoor heel prettig aan je op je huid. Het grootste voordeel van katoen is echter dat het wasbaar is op zeer hoge temperaturen. Zo krijg je het dekbedovertrek altijd hygiƫnisch schoon. Dit is in het bijzonder handig voor mensen die allergisch zijn en bedtextiel kopen. Huisstofmijt overleeft namelijk niet bij hoge was temperaturen. Katoen scoort dus hoog op alle fronten en is zeker voor mensen met een allergie de beste keus.

Microvezel: goedkoop en praktisch

Na katoen is microvezel het meest gebruikte materiaal voor bedtextiel. Met microvezel profiteer je van dezelfde zachtheid als katoen. Het materiaal is echter minder duurzaam. Dit komt omdat microvezel geen natuurproduct is maar vervaardigd is uit polyester en nylon. Als gevolg hiervan is het materiaal van mindere kwaliteit. Het is minder stevig en blijft niet zo lang mooi als katoen. Daar staat tegenover dat de prijs van microvezel heel gunstig is. Een microvezel dekbedovertrek is daardoor meestal goedkoper dan een katoenen variant. Dit maakt het voor veel mensen die bedtextiel kopen toch een heel aantrekkelijke keuze.